תמיד היתה עסוקה העיר בנתוני ההגירה השלילית מהעיר אשדוד לערים אחרות בארץ, נתון מדאיג יותר התפרסם היום אודות הגירה כללית ממדינת ישראל, כ-83,000 ישראלים היגרו לחו"ל במהלך השנה מכלל הערים בארץ, אשדוד במקום השביעי עם 2,359 תושבים שעזבו את המדינה ולא רק רת העיר.
המורכבות שבהעתקת חיים למדינה אחרת: גל הגירה משמעותי מישראל בצל עליית האנטישמיות
ירידה מהארץ והעתקת החיים למדינה אחרת הן החלטות מורכבות, במיוחד בתקופה שבה האנטישמיות מרימה ראש במקומות רבים בעולם. למרות האתגרים הכרוכים בכך, מספר שיא של ישראלים בחרו בשנת 2024 לעזוב את הארץ ולעבור לחו"ל. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (ראשון), כ-83,000 ישראלים היגרו לחו"ל במהלך השנה – נתון שמעורר דאגה רבה בנוגע למגמות חברתיות וכלכליות במדינה.
עיקרי הנתונים: תל אביב וחיפה מובילות את גל ההגירה
הנתונים מראים כי הערים שמהן יצאו מספר המהגרים הגדול ביותר הן תל אביב-יפו וחיפה. מתל אביב היגרו לחו"ל 11,020 תושבים, כמעט כפול מבכל עיר אחרת. אחריה ברשימה נמצאות חיפה עם 5,983 מהגרים, נתניה (5,370), ירושלים (5,037), בת ים (3,102), ראשון לציון (2,490), אשדוד (2,359) ורמת גן (1,883).
צעירים מובילים את מגמת ההגירה
קבוצת הגיל המובילה את מגמת העזיבה היא 20-39, נתון שמצביע על כך שצעירים בגיל העבודה והלימודים הם אלו שבוחרים לעזוב יותר מכל. גל ההגירה הגדול ביותר נרשם באוקטובר 2023, מיד עם פרוץ המלחמה, מה שמעיד על כך שאירועים ביטחוניים משפיעים באופן ישיר על החלטות העזיבה.
המתודולוגיה שמאחורי המספרים
חשוב לציין כי הלמ"ס מגדירה מהגרים כישראלים ששהו רוב השנה בחו"ל. הנתונים שפורסמו עבור אוקטובר 2024, למשל, מתייחסים לאנשים שעזבו באוקטובר 2023 ושהו מחוץ לישראל ברוב הזמן מאז. לכן, הנתונים לא מספקים תמונה מלאה של ההגירה שהתרחשה במהלך המלחמה, אך הם בהחלט מצביעים על מגמה מדאיגה ומתמשכת.
מבט קדימה: סימני שאלה ותמרורי אזהרה
נתונים אלו מעוררים שאלות רבות לגבי גורמים שמובילים את הישראלים לעזוב – החל מאירועים ביטחוניים, דרך יוקר המחיה ועד למתחים חברתיים. לצד זאת, עזיבתם של צעירים ומשכילים עשויה להשפיע על החברה והכלכלה בטווח הארוך.
בעוד ישראל מתמודדת עם אתגרים פנימיים וחיצוניים, הגל הגובר של הגירה לחו"ל הוא תמרור אזהרה שיש להתייחס אליו ברצינות ולחפש פתרונות שיחזקו את הקשר בין התושבים למדינה.