"פחים מבפנים"

"פחים מבפנים"

איך נראים פחי האשפה שלנו מבפנים? האם הם מלמדים משהו על עצמנו, על אישיותנו ועל תרבות הצריכה של חברת השפע? האם הם מכילים רק אשפה ומהי בכלל אשפה? תשאלו את פעילי הסביבה אשר עזבו את הבישולים וההכנות לשבת ויצאו ביום שישי לסיור מרתק בין פחי האשפה של רובע ט"ו.

קורס פעילי סביבה של מינהלות הרובע מזמן לחבריו לא מעט הפתעות. באמצעות 10 מפגשים שמעבירה הגב' שרון מרק, פעילת סביבה בולטת באשדוד, הם נחשפים לעולמות תוכן ולמסע מרתק אחר נושאים המעסיקים כיום את החיים האקולוגיים בחברה המודרנית. כך, במסגרת הקורס המעניין, יצאו ביום שישי האחרון כ-20 פעילי המנהלות לסיור מרתק בין פחי האשפה ברובע ט"ו, לסיור פרימיום תחת הכותרת "פחים מבפנים". "החבר'ה עזבו את ההכנות לשבת כדי להשתתף בסיור" אומרת ימית הוניקמן, מנהלת מחלקת איכות הסביבה במינהל התפעול, ומציינת כי "במסגרת המפגש השלישי של הקורס יכלו פעילי הסביבה של מנהלות הרובע, לתהות על קנקנם של התושבים וללמוד על אורחות חייהם, באמצעות פחי האשפה שלהם". כבר אמרנו: מעניין.

קורס פעילי הסביבה הינה יוזמה מקומית ושותפים בה הרכזים הקהילתיים במינהל התפעול, איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה ומחלקת איכות הסביבה בעירייה. מטרות הקורס הן להעלות את מודעות התושבים לנושא איכות הסביבה ולצייד את הפעילים בארגז כלים לקידום פרויקטים קהילתיים ברובע המגורים שלהם, בתחום איכות הסביבה.

בסיור עלו שאלות על אורח החיים שלנו, תרבות השפע, כמויות הבישולים הגדולה (כדי "שלא יחסר"), אובססיית הקניות והשלכת מוצרים פגי תוקף, תרבות הצריכה המופרזת  ("החיים באריזה") ועל העובדה שהחיים בעולם המודרני מייצרים אשפה בכמויות בלתי נתפסות שגורמות למפגעים סביבתיים. כך תוארה מערכת השיווק האגרסיבית של יצרניות מזון ואחרות, אשר עוטפות את המוצר באריזה "מושכת את העין", וכל מטרתה לעודד אותנו לרכוש גם מוצרים שאיננו זקוקים להם. התוצאה: עודף פסולת המזיקה לסביבה.

כן עלו שאלות על הגדרת הפסולת ואחת ההגדרות שתפסה את אוזנם של הפעילים היתה "פסולת הינה משהו שאינו נמצא במקומו". בהקשר זה ביקשו הפעילים לחשוב על סיטואציות פשוטות כמו: ההבדל בין שקית ביד שלנו לשקית הנמצאת על הרצפה, או על פרח הגדל על עץ לעומת פרח על המדרכה. פשוט וברור: "פסולת הינה משהו שאינו נמצא במקומו".

כפועל יוצא לדוגמאות הנ"ל ולסיור שחידד את משמעויות האשפה המונחת במקומה, עלתה תובנה שהתייחסה לתפקידו של אגף תפו"ח – האגף האחראי על שירותי הניקיון ופינוי האשפה. "תפקידו של אגף תפו"ח הוא כמו תפקיד הצוואר בגוף האדם. לא מרגישים אותו אבל הוא שם וברגע שהוא "נתפס" אי אפשר בלעדיו…"

לבד מהסיור המכונן, קורס פעילי הסביבה מעניק לחבריו לא מעט כלים לפעילות בסביבת חייהם. כך הם נחשפים למנגנון העירוני ולתפקידי מינהל התפעול על כל שלוחותיו, למיזמים כדוגמת הפרדת פסולת לשני זרמים, מיחזור ונושאים סביבתיים, יוזמות נוספות בתחום איכות הסביבה כמו אכיפה סביבתית, פסולת בניין, זיהומי ים ואוויר, תכניות אסטרטגיות וכיו"ב.

בחלקו השני של המפגש הוצגו רעיונות מעניינים המלמדים כי החברים בקורס "חיים" סביבה ומודעים היטב למשמעויות של חיים בסביבה שאינה מקדמת ערכי סביבה. "הרעיונות נגעו בכל שוחי החיים מהקמת מרכז קיימות ועד להוספת שבילי אופניים" אומרת גב' הוניקמן.

החברים התפזרו לא לפני שהתבקשו להכין שיעורי בית למפגש הבא: "להביא גזרי עיתונות או תמונות המציגות סיפורים מעניינים הקשורים בנושאים שנלמדו בקורס". בהמשך יעסוק הקורס בנושאים מעניינים לא פחות, חלקם בתחום היזמות והפעילות הקהילתית, ולסיום יצטרכו הפעילים להציע פרויקט סביבתי שישפר את החיים באזור מגוריהם.

צילום: לימור אדרי.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*