ווג'ד – חקלאות מסורתית מאתיופיה

ווג'ד – חקלאות מסורתית מאתיופיה

איגוד ערים לאיכות סביבה, בשיתוף עם תחום הנוער, מחלקת איכות הסביבה בעיריית אשדוד, מנהל מתנ"ס בית לברון, מנהלת רובע ו'-ח', המשרד להגנת הסביבה והרשת הירוקה, העלה יוזמה מקומית – הקמת גינה קהילתית לפי המסורת האתיופית. הגינה תוקם בחצר מתנ"ס בית לברון שברובע ו', ויגדלו בה גידולי ירקות וצמחי תבלין המיוחדים לקהילה האתיופית.

עוד יוזמה מיוחדת הולכת ונרקמת בעיר והפעם – גינה אקולוגית המושתתת על מסורת חקלאית מאתיופיה. מרב יגר מאיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה, מציינת כי מדובר במיזם ייחודי לקהילה שעסקה בחקלאות מסורתית בארצות מוצאה ויש לה עניין לשמר את המסורת תוך כדי שילובה בחקלאות מודרנית. למיזם המיוחד מוזמנות נשים מהעדה האתיופית וככל שהוא יתרחב יוכלו להשתלב בה גם נערות.

היוזמה הייחודית הזאת פועלת כבר בכמה רשויות בישראל בהן מתגוררות משפחות מאתיופיה, כמו קרית גת, אשקלון וגדרה, ועתה מתגבשת קבוצת נשים גם באשדוד. ביום שני הקרוב יתקיים מפגש ראשון בו תיחשפנה הנשים למיזם ולתוכנית ההכשרה ותערוכנה היכרות עם השותפות למסלול ולגורמים שילוו אותן במהלך ההכשרה ואילך. "מדובר במפגש ראשון מבין 17 מפגשים של שעתיים כ"א, שיתקיימו בכל יום שני בשבוע, בהן תתחברנה הנשים שוב אל האדמה, תתכננה, תעבודנה ותייצרנה תוצרת חקלאית על פי המסורת שהותירו באתיופיה" אומרים באיגוד ערים ומדגישים את העובדה שמדובר בחקלאות ידידותית לסביבה, כזו המכבדת את הטבע ואת "אמא אדמה" במובן הקרוב ביותר לערכי הטבע והסביבה, תוך שימת דגש על גידולים אורגניים, קיימות והיבטים ערכיים-חברתיים כמו שיתופיות, שוויוניות, תרומה לקהילה, ביטוי עצמי וכיו"ב.

החלקה הראשונה שבה תוקם הגינה המסורתית תהיה בחצר אגף התרבות והנוער של מתנ"ס בית לברון. המתנ"ס הציע את השטח ומינהלת רובע ו'-ח' לקחה על עצמה להכין את המקום לקראת יישומו של המיזם. יוזמי התכנית באשדוד מציינים כי בשיחות שקיימו עם יוצאי אתיופיה הם למדו על הגעגועים שיש לבני הקהילה לבית אבותיהם ולמסורת שהותירו מאחור. "העובדה שרובם היו עובדי אדמה יצרה פער בין המגורים בכפר באתיופיה לבין המגורים בעיר בישראל, ועתה יש להם הזדמנות לגשר בין הפערים הללו ולהתחבר שוב אל האדמה באמצעות הווג'ד" אומרים היוזמים.

ווג'ד באמהרית היא חלקת אדמה או גינה אותה עבדו וממנה הפיקו תוצרת חקלאית. הווג'ד בארץ ינסה להתחקות אחר מסורת העבודה החקלאית באתיופיה כמו שימור החקלאות האורגנית ואי שימוש בחומרים כימיים, אך במהלך ההכשרה ישולבו תכנים מעולם החקלאות המודרנית כמו מערכות השקיה, כיצד בוחרים שתילים וכיצד עורכים הנבטות.

מנהלת מחלקת איכות הסביבה בעיריית אשדוד גב' ימית הוניקמן, מציינת שמדובר במחזור ראשון אליו נרשמו נשים רבות ונותרו בו עוד מספר מקומות, כך שהמעוניינות מוזמנות להתקשר בהקדם למר הבטם (054-4867716) ולהבטיח השתתפותן.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*