אשדוד תמיד נחשבה כעיר במעמד סוציו-אקונומי נמוך ושיחקה בין המקומות הלא מחמיאים של 4-5. דו"ח העוני שהתפרסם השבוע חשף את הפערים המדאיגים בקרב המגזרים, כשהוא מציין במפורש את המגזר הערבי והחרדי כמגזרים העניים ביותר. בדיקת mako ממפה את הערים עם אחוז המשפחות העניות ביותר בקרב 20 הערים הגדולות, והעיר אשדוד נמצאת במקום השישי אחרי ערים חרדיות מובהקות שרק בטבלה ניתן לקשר אותן לאשדוד.
אשדוד, עיר ים ומראה מודרני מטעה, מדברים פה על הרבה תיירות, קידמה ותרבות אך בפועל כשמסתכלים במראה הכלכלית אשדוד כעיר קרובה יותר לעיר רווחה מעיר תיירות.
אחד מכל 5 תושבים בעיר נחשב עני, נתון שמאוד קשה לעיכול מהסיבה הפשוטה שהעיר אשדוד מחולקת לרובעים סוציו אקונומיים שמגדירים את התושב עפ״י מקום מגוריו. אם תסתובבו ברובעים הותיקים סביר להניח ש-3 או 4 מכל תושב יענה על הגדרות עוני, לעומת זאת, ברובעים החדשים סביר להניח שפחות תיתקלו בעניים ותחשפו ל-80% האחרים שמרכיבים את הפאזל העירוני המורכב הזה.
לנהל עיר עכזאת זו בהחלט משימה מורכבת אך ללא קשר, אחוז העוני ממשיך רק לטפס באופן רוחבי בכל ערי ישראל, קטנות כגדולות.
0
0
הדו"ח השנתי של הביטוח הלאומי חושף כי תחולת העוני בישראל נותרת גבוהה, במיוחד בערים עם ריכוזי אוכלוסייה חרדית וערבית. דירוג הערים העניות מתוך 20 הערים הגדולות מציב את ירושלים, בני ברק ובית שמש בראש הרשימה. תחולת העוני בקרב משפחות ערביות וחרדיות אומנם ירדה מעט בשנת 2023 (מ-38.9% ל-38.4% בקרב ערבים ומ-33.9% ל-33.0% בקרב חרדים), אך היא עדיין גבוהה משמעותית ביחס לשאר האוכלוסייה, המונה 14% בלבד בקרב יהודים שאינם חרדים.
בפריסה גיאוגרפית, ממדי העוני גבוהים במיוחד במחוזות ירושלים, הצפון והדרום, עם שיעורים של 36.2%, 22.5% ו-22.6% בהתאמה. לעומת זאת, במחוזות תל אביב והמרכז המצב טוב יותר. בדוח מצוין כי בשנת 2023 חיו 1.98 מיליון נפשות מתחת לקו העוני, בהן 872.4 אלף ילדים ו-158.5 אלף קשישים. המשמעות: 1 מכל 5 ישראלים, 1 מכל 4 ילדים ו-1 מכל 10 קשישים בישראל חיים בעוני.
בהשוואה בינלאומית, ישראל ממוקמת במקום השני בתחולת העוני מבין מדינות ה-OECD, עם פער של 8% מהממוצע. גם במדד אי השוויון (מדד ג'יני), ישראל מדורגת במקום השביעי, אחרי מדינות כמו ארה"ב, טורקיה ומקסיקו.
ממצאים נוספים מראים כי תעסוקה מפחיתה את תחולת העוני, עם שיעור עוני של 15.3% בקרב משפחות עם עובד אחד. למרות זאת, תחולת העוני בקרב עצמאים עלתה ל-13.8%. הביטוח הלאומי מתריע כי גזירות כלכליות עתידיות, כמו הקפאת קצבאות ושכר מינימום, עלולות להגדיל את תחולת העוני בכ-2% ולהוסיף 40,000 עניים.