רחוב רוגוזין מתחדש: האם הקידמה תמחק את הנוסטלגיה?

רחוב רוגוזין מתחדש: האם הקידמה תמחק את הנוסטלגיה?

אשדוד עומדת בפני אחת ההתלבטויות העירוניות המוכרות לערים גדולות ומתפתחות: מצד אחד הרצון לשדרג תשתיות, להצעיר את הרובעים הוותיקים ולהתאים את המרחב הציבורי לצרכים של המאה ה-21. מצד שני, קיים חשש ממשי לאבד את הזהות המקומית וההיסטורית של האזורים המיתולוגיים של העיר. מקרה מובהק לכך נמצא בימים אלו ברחוב רוגוזין ובמרכזון המסחרי של רובע א' – מה שהיה בעבר לב העיר ונקודת המפגש של תושביה, נמצא כעת על מפת הפינוי-בינוי.

תכנית ההתחדשות: עתיד מודרני לרובע הוותיק

תכנית פינוי-בינוי רחבת היקף, אותה יזמה חברת רביב פרויקטים ופיתוח ותכנן משרד גיל מינסטר אדריכלים, מבקשת לחדש את מרכזו ההיסטורי של רובע א' בעיר. המרכז המסחרי, שנבנה בשנות ה-60 ושימש כעוגן תרבותי וכלכלי בשנותיה הראשונות של אשדוד, סובל כיום מהזנחה, התיישנות וחוסר התאמה לצרכי העיר המודרנית. המבנים הישנים מקרינים עייפות, והמרכז איבד מכוח המשיכה המסחרי שלו.

על פי התכנית, השטח מחולק לשני מתחמים:

  • החלק הצפוני, הכולל את המרכז המסחרי ההיסטורי, יוגדר כמתחם לשימור עם תוספות בנייה נקודתיות.
  • החלק הדרומי, לעומת זאת, צפוי לעבור פינוי-בינוי, במסגרתו יפונו 16 חנויות ו-30 דירות שיכון ישנות, ויוקם מתחם חדש שיכלול כ-330 יחידות דיור, שטחי מסחר, תעסוקה ופנאי.

מאבק משפטי ותחושת קיפוח

התכנית מעוררת התנגדות בקרב חלק מבעלי הנכסים במקום. קבוצת בעלי נכסים עתרה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע בדרישה לצו ביניים שימנע את קידום התכנית, בטענה לאפליה – נכסיהם לא נכללים בהסדר הפינוי-בינוי בשונה משכניהם, ובכך הם חשים מקופחים בזכויותיהם.

לטענתם, התכנית גם פוגעת בזכויות בנייה שהיו קיימות להם בעבר, ושהחלטת השימור למרכז המסחרי מתבססת על המלצות ישנות וחסרות תוקף תכנוני עדכני. הם הוסיפו כי אופן חלוקת התמורות בתכנית עומד בסתירה לדין הנוגע לתכניות איחוד וחלוקה.

השופט אליהו ביתן דחה את הבקשה, בין היתר בשל שיהוי בהגשת העתירה, סיכויי הצלחה נמוכים, והאפשרות לפגיעה בבעלי נכסים אחרים שלא צורפו להליך.

0

0

קידמה מול זהות עירונית

תומכי התכנית טוענים כי זהו צעד הכרחי לשיקום הרובע ולהזרמת חיים חדשים למרכז שהלך ודעך עם השנים. המרכז החדש צפוי לספק פתרונות חניה, שטחי מסחר מודרניים, מגורים ברמה גבוהה ויכולת להכיל את גידול האוכלוסייה באשדוד.

אך מנגד, תושבים ואנשי תרבות בעיר מביעים דאגה מהאפשרות לאובדן המקום שהיווה עבורם סמל. הרחוב, החנויות, בית הקפה הישן – כל אלה הם מרכיבי זהות שמעלים זיכרונות קולקטיביים, ונדמה כי אין להם תחליף גם בפרויקט אדריכלי מרשים.

מה צפוי לקרות?

התכנית, שהחלה את דרכה כבר בשנת 2021, עברה שני סבבי התנגדויות, ובתחילת החודש החליטה הוועדה המחוזית לדחות חלק מהן ולקבל אחרות. בין היתר, הוחלט על תוספת של 20 יחידות דיור במתחם השימור, וקומה נוספת שתשמש לתעסוקה. כל תוספת כזו כפופה לאישור פתרונות חניה ברמת הרישוי.

כך או כך, המהלך מהווה נקודת מבחן לא רק לפיתוח אורבני, אלא גם ליכולתה של עיר לשלב בין עבר לעתיד, בין געגוע לקדמה. האם רובע א' יתעורר לחיים חדשים – או יתעורר למציאות נטולת נוסטלגיה? ימים יגידו.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*