ונדליזם באשדוד: האלימות השקטה שמכרסמת במרחב הציבורי

ונדליזם באשדוד: האלימות השקטה שמכרסמת במרחב הציבורי

בשקט יחסי, כמעט בלי כותרות גדולות ובלי דיון ציבורי אמיתי, מתרחשת בשנים האחרונות באשדוד תופעה שמכרסמת באיכות החיים, בתחושת הביטחון ובמרחב הציבורי של כולנו. לא מדובר רק בפשיעה "קלאסית" או באלימות פיזית בין אדם לחברו. ונדליזם הוא אלימות לכל דבר ועניין. אלימות נגד רכוש ציבורי, נגד תחושת השייכות ונגד הערכים שעליהם נבנית קהילה מתפקדת.

המקרה האחרון ברובע הסיטי הוא רק עוד תזכורת כואבת לתופעה שהפכה כמעט לשגרה. שנה בלבד לאחר שהותקן שולחן טניס חדש מאחורי מקיף ז', לבקשת תושבי האזור ולרווחת בני הנוער והמשפחות, נאלצה העירייה לפרק אותו לאחר שניזוק קשות ויצא מכלל שימוש.

במינהלת רובע הסיטי הביעו אכזבה גדולה מהמקרה והבהירו כי נשקלת האפשרות להציב שולחן חדש במקום אחר, מתוך תפיסה שלא מענישים ציבור שלם בגלל קומץ משחיתים. במקביל, נמסר כי ייעשה ניסיון לאתר את האחראים באמצעות האמצעים הקיימים, בדומה למקרים קודמים שבהם נתפסו עברייני גרפיטי בעיר והועמדו לדין.

0

השחתת תחנות אוטובוס – צילום ארכיון

0

לא רק גרפיטי: תרבות של השחתה

אבל שולחן הטניס בסיטי הוא לא הסיפור המרכזי. הוא רק סימפטום.

בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת באשדוד תופעת הוונדליזם במרחב הציבורי. החל מגרפיטי עברייני על קירות ומבני ציבור, דרך השחתת פארקים, ספסלים ומגרשי משחקים, ועד פגיעה במתקני כושר ציבוריים, תאורה, תחנות אוטובוס ורכוש עירוני נוסף.

מדובר בנזק שמסתכם במאות אלפי שקלים בשנה, כסף ציבורי שיכול היה להיות מושקע בחינוך, תרבות, ספורט ורווחת התושבים, אך מופנה שוב ושוב לתיקון הרס מיותר.

מעבר לעלות הכלכלית, קיימת גם פגיעה עמוקה יותר: אובדן תחושת האחריות למרחב הציבורי. ברגע שסביבה עירונית נראית מוזנחת ומושחתת, נוצרת אדישות, והמרחק בין השחתה קטנה לבין עבירות חמורות יותר הופך קצר בהרבה.

0

לאתר הפסטיבל הקליקו על הבאנר

0

בני נוער, מלחמה וקורונה

ברוב המקרים, המעורבים במעשי הוונדליזם הם בני נוער בגיל ההתבגרות. אנשי מקצוע מצביעים על כך ששנות הקורונה ולאחר מכן תקופת המלחמה יצרו טלטלה משמעותית אצל צעירים רבים. חודשים ארוכים של ניתוק חברתי, חוסר יציבות, לחץ נפשי וירידה במסגרות החינוכיות והחברתיות, השפיעו גם על גבולות ההתנהגות ועל תחושת המחויבות למרחב הציבורי.

אבל לצד כל ההסברים, קשה להתעלם מהעובדה שרבים מהמקרים מתחילים הרבה לפני הרחוב. חינוך לכבוד, אחריות ושייכות מתחיל בבית. בני נוער שלא לומדים לכבד רכוש ציבורי, לא יפתחו תחושת אחריות כלפי העיר שבה הם חיים.

המאבק על פני העיר

באשדוד מנסים בשנים האחרונות להגביר את האכיפה באמצעות מצלמות, סיורים ואיתור משחיתים, אך נראה כי הפתרון האמיתי לא יכול להגיע רק מקנסות או ענישה. מדובר במאבק תרבותי וחינוכי על פני העיר ועל הדור הבא.

כי בסופו של דבר, ונדליזם הוא לא רק קיר מרוסס או מתקן שבור. הוא מבחן לערכים של חברה שלמה.

 

 


ליחצו על התמונה וכנסו ישירות לקבוצת הוואטסאפ הכי גדולה בעיר


 

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*