35 שנה לעליית יהודי אתיופיה

35 שנה לעליית יהודי אתיופיה

ביום ראשון בערב, ב-27/3/16, ציינו בני קהילת אתיופיה ואורחים רבים 35 שנה לעליית יהודי אתיופיה לישראל. הערב התקיים בבית יד לבנים באשדוד, בשיתוף משרד העלייה והקליטה והמחלקה לעלייה וקליטה בעיריית אשדוד. העלאת יהודי אתיופיה החל ב-1981 ושיאו בשני מבצעים מפורסמים, מבצע משה (1984) ומבצע שלמה (1991). בסה"כ עלו למעלה מ-35,000 יהודים. מתוכם כ-8,000 באשדוד.

החברה הישראלית היא פסיפס צבעוני של קהילות יהודיות אשר באו בשעריה מקהילות שונות, בתקופות שונות, ורק צירופם יחד יוצרים יצירה שלמה של אומה. בכל תקופה בלטה עלייה מקהילה אחרת בעולם אשר הביאה איתה מסורת ותרבות, שפה ומנהגים, לבוש ופולקלור והוסיפה את חלקה לפסיפס. לכל קהילה סיפור עלייה מיוחד אך דומה שסיפור העלייה של יהודי אתיופיה הוא המרגש והדרמטי ביותר, ובעיקר כאשר הוא נעשה אך לפני 35 שנה!

בשנת 1981 החלה העלייה של יהודי אתיופיה. 2,000 איש עלו אז באמצעות ספינות חיל הים שהמתינו להם בלב ים, לאחר שיהודים אלה עשו כברת דרך ארוכה מאתיופיה לסודן, ובאמצעות סירות הגיעו אל הספינות. לאחר מכן, בשני מבצעי עליה גדולים עלו עוד יהודים. ב"מבצע משה" שהתקיים בשנת 1984 עלו כ-10,000 יהודים וב"מבצע שלמה" שהתקיים ב-1991 עלו עוד 14,000 יהודים. בסה"כ עלו למעלה מ-35,000 יהודים. כ-8,000 איש מהם חיים באשדוד. העלייה מאתיופיה היתה דרמטית וקשה. על בני הקהילה היה לחצות גבולות, להלך בדרכים מסוכנות, להיות חשופים להתקפות של שודדים והתעללויות, ורבים מהם מצאו את מותם בדרך. הדרך היתה קשה אך הנחישות והרצון להגיע לירושלים היה חזק יותר ולבסוף נצחה הרוח את הגוף והנחישות גברה על האובדן.

באשדוד כאמור יש קהילה אתיופית לא קטנה ומחלקת הקליטה העירונית מפעילה עבורם מוקד קליטה המיוחד ליוצאי אתיופיה. המוקד מהווה מרכז חשוב ומשמעותי בחיי הקהילה ומשמש כגוף מקשר בין בני העדה לגופים ממסדיים, מרכז ייעוץ, הדרכה, סיוע ומענה בכל נושאי הקליטה. המוקד מטפל בבני הקהילה ועומד בקשר עם כ-8000 נפשות מיוצאי הקהילה האתיופית החיים באשדוד.

השבוע ציינו יוצאי אתיופיה 35 שנה לעליית הקהילה לישראל. את האירוע הם קיימו בבית יד לבנים, בהשתתפות בני הקהילה, קהל אורחים גדול ואישי ציבור שבאו לברך את בני הקהילה ואת ציבור המשתתפים באירוע. לפני האירוע נהנו המשתתפים ממגוון מאכלים מסורתיים, מירקות וקיטניות על מצע של אינג'רה (הלחם האתיופי, נטול גלוטן), וממצג פסלים של האמן המוכשר טספאי טגינה, אשר הוצבו בלובי ובולטים בייחודיותם – הם עשויים מ… עלי בננה וקליפות דקל. בתוך האולם יכלו המשתתפים להנות ממופעי במה של להקות "מומנטום", "סחלב שחור" והזמרת קנוביש מלס שהדליקה את הקהל עם שירים וריקודים מסורתיים.

בין המברכים היו סגן ראש העיר מר בוריס גיטרמן, מנהלת מחוז דרום וירושלים במשרד העלייה והקליטה גב'  שיפרה קירשנבאום, רב הקהילה הרב משה ברוך ומכובדי הקהילה. בברכתם, ציינו כולם את חשיבות העלייה מאתיופיה לישראל ואת התרומה שהביאו עולי אתיופיה לפסיפס שהחברה הישראלית כה גאה בו. יחד עם זאת כולם זכרו את בני הקהילה שנותרו מאחור ונספו בדרך, אך רוחם ממשיכה ללוות את בני הקהילה בישראל.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*