שיחת סלון.

שיחת סלון.

מיכל זוהר בן דור, ילידת העיר ומחברת הרומן ההיסטורי ״הסלון״, מגיעה בשבוע הספר לאולם המופעים של מונארט מרכז תרבות להרצאה שהיא מסע מרתק לעולם הכתיבה.  

שבוע הספר הוא הזדמנות מצוינת להכיר את הסופרים, את היצירה שלהם ואת מה שהביא אותם ליצור וגם אולי לאמץ מהדרך שלהם דבר או שניים. אחת הסופרות שתוכלו לפגוש בשבוע הספר באשדוד ותופיע בשבוע הבא עם ההרצאה שלה ״למה לי הסיפור הזה״ במונארט מרכז תרבות, היא ילידת העיר מיכל זוהר בן דור, בוגרת לימודי כתיבה במכללת מנשר. בעלת תואר ראשון במדעי הרוח ותואר שני בתקשורת וניו מדיה. מנהלת את ״מילה טובה״, עסק לכתיבה שיווקית. כותבת שירה שהתפרסמה בעיתונות, ברשת ובאנתולוגיה כתובה, בלוגרית, מנהלת את קבוצת הפייסבוק ׳נשים קוראות נשים׳ ומנחה סדנאות כתיבה.   ספרה הראשון הסלון, הוא רומן היסטורי המבוסס על סיפור אמתי הפורש את חייהן של שלוש חברות, בנות למשפחות יהודיות אמידות מכובדות ובעלות ממון החיות בברלין של המחצית השנייה של המאה ה-18, ברלין של כיבוש נפוליאון ושל הלאומיות המתעוררת, של עידן הנאורות, של רוסו, קאנט וגתה, ושל קהילה יהודית מתבדלת המיטלטלת בין קדמה למסורת, בין תקווה לשוויון לבין ייאוש קיומי. לקראת הרצאתה בשבוע הספר היא מתפנה להשיב לכמה שאלות על ספרות, כתיבה ומה שביניהם: 

שם הרצאתך הוא ״למה לי הסיפור הזה, אז נשאל למה באמת לכתוב? הרי ידוע שלסופרים וסופרות בישראל קשה להתפרנס רק ממכירת ספרים. 

את השאלה הזו אני חושבת שאפשר לשאול על כל סוג של אמנות שיוצר בוחר לעשות ואני חושבת שבסופו של דבר מי שהיצירה מבעבעת בתוכו, הוא חייב להוציא אותה בלי קשר למה יקרה איתה. וכמו בכל מקצוע גם במקצוע הספרות יהיו את הסופרים היותר מוכרים ואת אלה שפחות ואגב, זה לא תמיד מעיד על טיב היצירה. אבל השאלה צריכה להיות הפוכה – למה לא להוציא ספר? אני תמיד אומרת שאם יש משהו שמבקש לצאת, חייבים להוציא אותו ובמקרה שלי זה היה כתיבת ספר. 

מה הקשר שלך לנשים מהמאה ה- 18 ועוד בברלין?  

הקשר הראשון הוא זה שהן נשים והשני, זה שהן יהודיות. ומה שהכי מדהים הוא שבתקופה שלנשים לא היו זכויות וליהודים לא היו זכויות בגרמניה, הן ניהלו את הסלונים הספרותיים הכי מצליחים בברלין מתוך סלון ביתן שאליהם הגיעו האליטה התרבותית ללא הבדלי מעמדות. וכשהתוודעתי לסתירות האלה בין המצב הבלתי אפשרי שלהם לבין מה שהן יצרו, זה סיקרן אותי ונשאבתי לתוך התקופה ולחיים שלהן. באופן מוזר, הנושאים בהם עוסק ״הסלון״ רלוונטיים גם להיום.  

אילו נושאים? 

יש בסיפור עולם ומלואו, יש יחסים בין אבות, לבנות, לאימהות – יחסים משפחתיים, קונפליקטים בין דת לחילוניות וגם בין היהדות האורתודוכסית לבין היהדות היותר ליברלית, יש פמיניזם למרות שבאותה התקופה המושג הזה עדיין לא היה קיים אבל הנשים הללו היו לגמרי פמיניסטיות עם כל הקושי שהן חוו בשל כך וגם המחירים ששילמו. יש את עניין ההגשמה העצמית, גם היום זה ערך מאד חשוב לנו, רק שהיום זה מובן מאליו מה שלא היה אז. ויש את הסיפור של גרמניה שהולכת והופכת עם השנים ליותר ויותר לאומנית ובתוכם היהודים שחולמים כל העת שיקבלו זכויות שוות לגרמנים.   

מה את יכולה להגיד על הסיפור ועל הכתיבה שלו שאולי לא הרבה יודעים? 

אני יכולה להגיד שכל התהליך, החל מהתחקיר העמוק שביצעתי, דרך הכתיבה ועד העריכה, השפיע עלי מאד. הרגשתי שאם הנשים הללו יכלו לעשות דברים יוצאי דופן ולהילחם בכל הכוח על דברים שהיו חשובים להן (והיו מוכנות לשלם את המחיר), אז אין דבר שאני לא אוכל לעשות היום, כאן, בתקופה שמאד מאד מאפשרת כשהכל פתוח בפנינו. ואני חושבת שרוב המגבלות להשגת היעדים שלנו הן בעיקר פנימיות. לכן היה חשוב לי לבנות הרצאה שמדברת בדיוק על זה – על הסיפורים שאנחנו מספרים לעצמנו – והכל תוך כדי שאני מספרת על הדרך שעברתי בשילוב קטעים מהספר. 

תגידי, אנשים עוד קוראים ספרים? 

אנשים עדיין קוראים והרבה. ספר זה מקום שמכניס אותך לעולם ומלואו, מצית את הדמיון ומאפשר לך להתנתק מהעולם. אני יכולה להגיד שזה כך גם בתהליך הכתיבה כך שבתור סופרת אני מרוויחה פעמיים, גם כותבת וגם קוראת. 

ומה עם הספר הבא? 

הוא נכתב ממש בימים אלה והוא יהיה אחר לגמרי מ״הסלון״, הוא יתרחש בישראל של כאן ועכשיו, אבל לא לדאוג יש כבר סיפור נוסף על גרמניה. 

״למה לי הסיפור הזה״ הרצאתה של מיכל זוהר בן דור, יום שלישי, 15.6 בשעה 19:00. כרטיס ב-30 ₪.  מונארט מרכז תרבות, דרך ארץ 8, אשדוד. למידע :08-8545130/1 

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*