ביופסיה בכליות

ביופסיה בכליות

הליך ביופסיה מלעורית של הכליה מבוצע על ידי החדרת מחט ארוכה אך דקיקה באזור הכסל בגב לתוך הכליה על מנת לקחת דגימה מהרקמות. את הדגימה שולחים למעבדה לבדיקה קפדנית תחת מיקרוסקופ על מנת לאתר מחלות ובעיות שונות בכליות. תוצאות הבדיקה מאפשרות לרופא המטפל לאתר מחלות שונות, לרבות סרטן, לבחון את המצב הבריאותי של הכליה ולהציע למטופל פתרונות אפשריים ומומלצים. חשוב לדעת כי הליך הביופסיה יבוצע לרוב לאחר שבבדיקת שתן מגלים נוכחות של דם או חלבון ולאחר בדיקות מקדימות באמצעות אולטרה סאונד או בדיקת CT של הכליות.

מהי מטרת הבדיקה?

רופא מקצועי ישלח מטופל לעבור ביופסיה בכליות לצורך אבחון מחלות בכליה, להערכת התקדמות מחלה בכליות, לצרכי אבחון מדויק של דרגת המחלה התוקפת את הכליה, לאבחון סיבות מדוע כליה מושתלת אינה מתפקדת היטב ולמטרת הערכת אפשרויות הטיפול במחלות כלייתיות שונות, לרבות מחלת הסרטן.

הליך שגרתי ושכיח

ראוי להדגיש כי הליך ביופסיה מלעורית של הכליה הנו הליך רפואי שכיח ומקובל, עם זאת ישנם סיכונים אפשריים עליהם מקבלים הסברים לפני הטיפול. הרופא עשוי להמליץ על ההליך למטופל לאחר שבבדיקות דם או שתן שהמטופל עבר התגלו בעיות בתפקוד הכליות, לרבות דם בשתן (המטוריה) או חלבון בשתן (פרוטאינוריה).

לפני הליך הביופסיה יש להיפגש עם הרופא על מנת לקבל הסברים והנחיות לפני הטיפול. לרוב, יש להפסיק לפני הטיפול לקחת תרופות לדילול דם ותרופות נגד קרישת דם, יש להפסיק לקחת תוספי מזון העלולים להגביר את הסיכון לדימום רב, וברוב המקרים הרופא ינחה את המטופל להפסיק לקחת אספירין, אדוויל, תרופות נגד דלקת ועוד.

לפני הביופסיה לוקחים דגימות דם ושתן מהמטופל על מנת לוודא כי הוא אינו סובל מזיהומים או מבעיה אחרת העלולה לסכן את בריאותו בעקבות הביופסיה בכליה.

כיצד מתבצע הליך הביופסיה בכליה?

במהלך הליך הביופסיה בכליה המטופל נמצא בהכרה מלאה ועליו לשכב על בטנו. רופא מומחה יחטא את האזור ויזריק חומרי אלחוש להרדמה מקומית. לאחר מכן יחדיר מחט ייעודית באמצעותה ישאב רקמות מהכליה, על המטופל לעצור את נשימתו לכמה שניות בעת החדרת המחט כדי שהכליות יישארו במקומן. הליך ביופסיה מלעורית של הכליה נמשך בין 30 דקות לשעה, הבדיקה מבוצעת תחת הדמיית אולטרה סאונד על מנת לאפשר לרופא להחדיר את המחט במדויק ולא לפגוע באיברים פנימיים.

לאחר הבדיקה יש לנוח למשך מספר שעות, במידה וסובלים מכאב במקום החדרת המחט ניתן לקחת משככי כאבים. את תוצאות הבדיקה מקבלים תוך כשבוע, במקרים דחופים יכול הרופא המטפל לקבל את התוצאות תוך 24 שעות.

מהם הסיבוכים האפשריים?

יודגש כי הסכנה לסיבוכים בעקבות ביופסיה בכליות נמוכה, יש תופעות לוואי העלולות לקרות כמו דימום קל בשתן הנעלם מעצמו תוך זמן קצר, דימום קל מסביב לכליות המתבטא בכאב באזור המותן, זיהום תת עורי במקום החדרת המחט, ובמקרים קיצוניים עלול הרופא לפגוע בכלי דם גדול ולכן ייתכן כי המטופל יופנה לניתוח על מנת לעצור את הדימום.

לקריאה נוספת בנושא: כנסו לכאן

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*