השבוע על נושא הטיפים – כמה, למה, למי ומתי, והאם יש חוק שמחייב לתת טיפ?
טיפ הוא מחווה יפה של לקוח שרוצה להביע את תודתו והוקרתו כשהוא מרוצה משירות שהוא קיבל. כשאני זוכה לחוויית שירות מהנה, אני אוהב להביע את תודתי לא רק במילים, אלא גם בטיפ שמבטא את הערכתי לנותני השירות.
למשל במסעדה, כשהמלצרית אדיבה, חייכנית, מפגינה את הרצון שלה לתת לי שירות שיספק אותי, ובמיוחד אם מדובר בנערות/נערים צעירים.
כשאני מזמין הסעה לשדה תעופה בשעות לילה מאוחרות, ואני יודע שהנהג התעורר מהשינה למעני, אני תמיד משאיר לו קצת יותר מהמחיר שהוא ביקש.
כשאני נעזר בבעל מקצוע שעושה לי עבודה יפה, נקייה ומהירה, ואני מרוצה מהתוצאה, אני מרגיש צורך לצ'פר. כנ"ל לפדיקוריסטית המסורה שלי, שעובדת שעה על כפות הרגליים שלי בדקדקנות ובמקצועיות וכו'.
לאחרונה ביותר ויותר מקומות, אנשים קצת איבדו את הבושה, והתחילו לדרוש טיפ מראש, עוד לפני שהם בכלל נתנו לנו שירות.
כשהזמנתי מוביל לדירה, הוא הגיע עם 2 סבלים, ועם תחילת העבודה הוא ניגש ושאל אותי אם אני יכול לתת להם טיפ. עניתי לו באסרטיביות שאני אחליט אם לתת כשיסיימו את העבודה, וכבר בשנייה הזאת התחרטתי שסגרתי איתו את ההובלה, כי מבחינתי טיפ לא מבקשים, אלא מתאמצים לרצות את הלקוח כדי שהוא ירצה לתת.
0
0
לא מזמן נסעתי ליום של בילוי במרחצאות במרכז הארץ. קניתי עסקה שכללה גם ארוחת צוהריים במסעדה שבאתר. אחרי שהמלצרית לקחה ממני את ההזמנה, היא הודיעה לי שזה לא כולל טיפ. לא אהבתי את הגישה הזאת בלשון המעטה. עוד לא נתנה לי שירות וכבר החליטה שמגיע לה לקבל ממני טיפ. הצלחתי לשמור על ארשת מאופקת, ואז עניתי לה שאני זה שאחליט אם אני רוצה לתת טיפ, וזה יקרה אחרי הארוחה ולא לפני. המסכנה קפאה במקום.
מי שנוסעים בטיולים מאורגנים, ודאי מכירים את זה שבפירוט של הטיול כתוב מה המחיר כולל ומה לא. בכל חברות הטיולים כותבים שהמחיר לא כולל טיפ למדריך, ואף מציינים "נהוג לתת 5$ ליום" . אצל חלקן כותבים 4$, אצל אחרות כותבים ש"נהוג לתת" 5 אירו ליום!
"איפה זה נהוג ?" אתם שואלים – נהוג אצלם! מכיוון שאסור להם לחייב מטיילים לתת טיפ, אז הם מצאו מושג שלא מחייב אבל עדיין נשמע כמו משהו בלתי נמנע – "נהוג לתת".
באחד הטיולים שנמשך 8 ימים בחו"ל, המטיילים ידעו שהם צריכים לתת למדריך טיפ של 40$ עפ"י ה"נהוג". מיד חישבו ש-40 נוסעים שנותנים 40 דולר כל אחד, זה יוצא 1,600$ שהם 5,770 ₪ שהמדריך מקבל כטיפ, חוץ מהשכר שהחברה משלמת לו, וחלקם התקוממו.
בעיניי זה לא נורא לתת טיפ של 150 ₪ למדריך שליווה אותי 8 ימים בטיול, אם אני מרגיש שזה מגיע לו. במקרה הספציפי היה מדובר באדם משעמם עם בעיית קשב, חסר רגישות וחסר סבלנות, שפתאום ביום שלפני האחרון התאמץ להיות נחמד, ולכן חלק מהמטיילים החליטו שמספיק לו טיפ של 20 או רק 10 דולר.
0
0
אם כן, מה אומר החוק בנושא הטיפים?
- במסעדות מקובל לבקש טיפ של 10% עד 15%, אך זה עדיין לא חובה.
- אסור לכלול את הטיפ בקבלה כאילו הוא חובה, מבלי שהלקוח הסכים.
- אסור לסרב לתת שירות ללקוח שלא מעוניין להשאיר טיפ.
- אסור לקרוא לזה טיפ חובה, כי טיפ הוא תמיד רשות.
במקומות מסוימים משתמשים במושג "דמי שירות" במקום טיפ. זה מותר עפ"י החוק להוסיף דמי שירות לחשבון, אבל רק בתנאים מאוד ברורים:
- הדבר מצוין מראש ובאופן ברור ללקוח – בתפריט, בשלט במקום, או באמירה מפורשת.
- הלקוח לא מרומה לחשוב שזה תשלום חובה לפי חוק.
- דמי השירות לא יוצגו כחלק מהמחיר, מבלי לציין זאת
- לא יוסיפו דמי שירות בלי אזכור מפורש ומוקדם, ויצפו שהלקוח ישלם.
חשוב לדעת:
- אם למשל תפריט במסעדה מציין בתחתית : "המחירים אינם כוללים דמי שירות. יתווספו 12% לחשבון" – זה חוקי ולגיטימי, וזכותנו לבחור אם לשבת שם.
- אם אין שום אזכור, ובסוף מוסיפים לכם לחשבון פתאום "12% דמי שירות" זה על גבול ההטעיה, ולכן זה גם לא מחייב.
לסיכום – תנו טיפ למי שאתם מרגישים שמגיע. תחליטו בעצמכם כמה. זכרו שאתם לא חייבים, וזה תלוי רק ברצונכם ובמידת שביעות הרצון שלכם מהשירות שקיבלתם.