ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המשכילות ביותר בקרב מדינות ה-OECD, ומספרם של הסטודנטים לתואר ראשון ממשיך לעלות מידי שנה. המועצה להשכלה גבוהה מפרסמת עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית נתונים מעניינים שונים, מהם ניתן ללמוד על מגמות של מועמדים הנרשמים לאקדמיה כדי לרכוש תואר ראשון בתחומים שונים כמו משפטים, רפואה, מנהל עסקים, מחשבים ועוד. על פי נתוני המל"ג (מועצה להשכלה גבוהה), בשנת הלימודים תשפ"ג לומדים 342,000 סטודנטים וסטודנטיות, לעומת 337,230 סטודנטים וסטודנטיות בשנת הלימודים הקודמת תשפ"ב, כלומר יש עלייה של 1.6% בכמות הסטודנטים בכלל המוסדות להשכלה גבוהה. כמו כן, ניתן להבחין במגמת עלייה במספר הסטודנטים לתואר ראשון במקצועות הטכנולוגיים השונים הנדרשים בתחום ההייטק, בדגש על עלייה במספר הסטודנטיות בתחום זה, ויש עלייה משמעותית גם במספר הסטודנטים שנרשמו ללימודי רפואה, סיעוד, משפטים ומנהל עסקים.
שיעור הנשים באקדמיה ממשיך לעלות
אחת המגמות הבולטות מהנתונים שפורסמו על ידי המועצה להשכלה גבוהה היא שיעור הנשים באקדמיה. בשנת הלימודים תשפ"ג הנשים מהוות כ-60% מכלל הסטודנטים הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה, נתון זה משקף גידול משמעותי בשיעור השתתפותן של נשים באקדמיה, בכל התארים. בנוסף, ניתן להבחין במגמת עלייה במספר הסטודנטיות הלומדות מקצועות שונים להייטק, לרבות תחומי לימוד כמו מתמטיקה וסטטיסטיקה. אגב, גם בלימודי הנדסה ישנה עלייה משמעותית במספר הנשים, כ-40% יותר. אחוז הנשים בקרב הערבים הלומדים באקדמיה הוא גבוה במיוחד ועומד על 66.2%, כלומר פי שניים מאחוז הגברים הערבים הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה.
עלייה בקרב המגזר החרדי ומגזרים נוספים
נתוני המועצה להשכלה גבוהה מעידים על עלייה במספר הסטודנטים והסטודנטיות בקרב המגזר החרדי ובמגזרים נוספים, ביניהם המגזר הערבי. על פי הנתונים עולה כי על כל סטודנט חרדי יש שתי סטודנטיות חרדיות, ותמונה דומה קיימת גם במגזר הערבי. כדאי לדעת כי בשנת תשפ"א למדו כ-14,700 סטודנטים וסטודנטיות מהמגזר החרדי, רובם יוצאי מוסדות החינוך החרדי העל יסודי, ותחומי הלימודי הפופולריים ביותר בקרב המגזר החרדי הם חינוך והכשרה להוראה. גברים ונשים מהגזר החרדי התמקדו גם בלימודים בתחומים כמו מדעי החברה (30.6%), מתמטיקה ומדעי המחשב (9.4%), מקצועות עזר רפואיים ומדעי הניהול. כמו כן, יש יותר סטודנטים חרדים גברים המתמקדים בלימודי משפטים. הנגשת ההשכלה האקדמית למגזר הערבי באה לידי ביטוי בנתונים. כיום יש מעל 60,000 סטודנטים מהמגזר הערבי במוסדות השונים להשכלה גבוהה, הם מהווים כ-18% מכלל הסטודנטים במדינה, וחשוב לזכור כי המגזר הערבי מהווה 21% מהאוכלוסייה בישראל. לכן, מתחילת העשור יש גידול של כ-130% במספר הסטודנטים והסטודנטיות הערבים.
זינוק במספר הנרשמים והנרשמות ללימודי משפטים
כפי שציינו, יש עלייה ניכרת במספר הסטודנטים והסטודנטיות לתואר ראשון ושני ברוב מסלולי ותחומי הלימוד. בנוסף, חלה עלייה חדה במספר הסטודנטים הנרשמים ללימודי תואר ראשון במשפטים , עלייה של כ-17.4% בהשוואה לשנה החולפת, ומגמה זו מעידה על יוקרת המקצוע והרלוונטיות שלו. ניתן לראות עלייה משמעותי גם במסלולי לימוד נוספים כמו מקצועות המבוקשים בהייטק, מנהל עסקים, סיעוד, רפואה, לימודי הנדסה ועוד.
יותר סטודנטים במכללות
העלייה המשמעותית במספר הסטודנטים והסטודנטיות במוסדות להשכלה גבוהה משקפת בעיקר עלייה במספר הסטודנטים הבוחרים ללמוד במכללות האקדמיות המתוקצבות ובמכללות שאינן מתוקצבות. במכללות האקדמיות לחינוך חלה ירידה קטנה, אך באוניברסיטאות מדווחים על עלייה במספר הסטודנטים. יש לציין כי הלימודים במכללות הלא מתוקצבות יקרים יותר בהשוואה לשכר הלימוד הנדרש באוניברסיטאות,
הגידול החד במספר הסטודנטים בעשור האחרון בא לידי ביטוי בעיקר בגלל הנגשת ההשכלה הגבוהה לאוכלוסיות המתגוררות בפריפריה ובקרב אוכלוסיות הנחשבות למוחלשות כמו חרדים וערבים. פיתוח המכללות האקדמיות משחק תפקיד מרכזי בהנגשת הלימודים האקדמיים ובעלייה במספר הסטודנטים.