אבחון לקויות למידה, הוא בעצם פסיכודידקטי מורחב הוא מבחן אשר מטרתו היא לגלות את שורש הקשיים אשר מתגלים בתלמיד כזה או אחר בתחום הלימודי.
האבחון משלב בו אבחון פסיכולוגי ואבחון דידקטי רחב ובסופו ניתן לאתר את מקור הקשיים של הילד. ניתן לומר שמטרתו של אבחון זה היא לגלות מה גורם לילד לממש את הפוטנציאל הלימודי שלו. לא פעם במהלך האבחון, מגלים כי הרמה הדידקטית של הילד גבוהה, אך הוא לא מצליח להביא אותה לידי ביטוי בפן הלימודי בשל קשיים רגשיים שונים, קשיי קשב וריכוז ועוד. לקויות למידה יכולות לנבוע מקשיים רבים וחשוב מאוד להעניק לילד הסובל מהלקויות הללו את הטיפול הנכון ואת הכלים המתאימים, על מנת שהוא יצליח לממש את הפוטנציאל הלימודי שלו. ילד אשר לא מצליח להגיע להישגים בשל לקות למידה ולא בשל אינטליגנציה נמוכה, יכול לסבול מתסכול מתמשך ועל כן, אבחון פסיכודידקטי הוא קריטי במקרה של ילד כזה.
מתי כדאי לשלוח את הילד לאבחון פסיכודידקטי
ישנן לא מעט סיבות אשר בגינן כדאי לשלוח ילד לאבחון פסיכודידקטי אשר מהווה בין היתר גם אבחון לקויות למידה, כך לדוגמא: לא פעם מורה או יועצת חינוכית במסגרת החינוכית רואים שהישגיו הלימודיים של הילד נמוכים מהרגיל ורוצים לבחון את הסיבות שבגינן הילד איננו מצליח לעמוד בדרישות הדידקטיות בהתאם לגילו. במקרה שכזה, אבחון פסיכודידקטי, יכול להעניק מענה אודות הקשיים של הילד שבגינם הוא איננו מצליח בלימודים. כמו כן, כאשר עולה תהייה אודות המסגרת החינוכית המתאימה לילד, סוג הכיתה אשר מתאים לילד ללמוד בה ועוד, אבחון דידקטי יכול לסייע בבחירה הנכונה עבור הילד. גם במקרה שבו מדובר בגיל תיכון שבו הבחינות כבר יותר משמעותיות, הרי שילד הסובל מלקויות למידה ומאובחן, יכול לקבל הקלות שונות כגון: הקראה במבחנים, המרה של מבחן אחד באחר, מבחנים בעל פה, הארכת זמן במבחנים ועוד. אין ספק שכאשר נותנים לילד הסובל מלקויות למידה הקלות שונות שמטרתן היא לסייע לו להצליח יותר בלימודיו, הדבר יכול לגרום לו להגיע להישגים גבוהים הרבה יותר מההישגים שהוא מגיע אליהם ללא אותן הקלות.
מי מבצע אבחון פסיכודידקטי
אבחון פסיכודידקטי מורחב הכולל בו גם אבחון לקויות למידה, הוא אבחון שנערך על ידי פסיכולוגים מיוחדים שעברו הכשרה מיוחדת והוסמכו לערוך את סוג האבחון הנוכחי. לעיתים ישנם אנשי מקצוע אשר עורכים את המבחן: פסיכולוג ומאבחן דידקטי, כאשר המאבחן הדידקטי מאבחן את מצבו הדידקטי של הילד באמצעות מבחנים שונים הבוחנים את רמת הבנת הנקרא שלו, רמת החשבון שלו, תפיסה חזותית, זיכרון ועוד. הפסיכולוג לעומתו בוחן את כל ההיבט הרגשי הנוגע אל הילד- האישיות שלו, תכונות האופי שלו, קשיים רגשיים מהם הוא סובל ועוד. המטרה היא להגיע למסקנות משותפות של המאבחן הדידקטי והפסיכולוג אודות הקשיים שמונעים מהילד להצליח בתחום הלימודי ובהתאם לכך, להתאים לו תוכנית טיפולית שתסייע לו, להעניק לו את ההקלות הרלוונטיות לו בהתאם למצבו ולהעניק לו, לאנשי החינוך ולהוריו כלים מיוחדים שיסייעו להם לקדם את הילד בהתאם למצבו.
היכן ניתן לבצע אבחון פסיכודידקטי מורחב
אבחון פסיכודידקטי מורחב הוא אבחון שניתן לבצע באופן פרטי או דרך הרפואה הציבורית. כמובן שזמני ההמתנה לאבחונים פסיכודידקטים ולאבחונים בכלל ברפואה הציבורית הם ארוכים הרבה יותר מזמני ההמתנה לאבחונים ברפואה הפרטית. לכן, אם אתם זקוקים לבצע בדחיפות אבחון פסיכודידקטי לילד שלכם בכדי שיקבל הקלות לקראת מבחנים, על מנת להכריע לאיזה מסגרת או איזה כיתה לשבץ אותו, או מכל סיבה אחרת, כדאי שתבחרו בביצוע אבחון באופן פרטי, אצל מאבחנים מומלצים, מוסמכים ומקצועיים.
צילום: shutterstock