CBIT – טיפול CBT לטיקים ותסמונת טורט

CBIT – טיפול CBT לטיקים ותסמונת טורט

משפר טיקים, חרדה, ביטחון עצמי וטורדנות כפייתית.

טיקים הם תנועות מתפרצות או קולות לא רצוניים והם נובעים מליקוי נוירולוגי במסלולים עצביים במוח. קיים טיפול תרופתי לטיקים אך בדרך כלל נוירולוגים ופסיכיאטרים ימליצו על טיפול תרופתי במקרה שהטיקים חמורים ומפריעים במידה רבה לתפקוד של ילדים. זאת, מאחר ויש לתרופות תופעות לוואי כגון השמנה, הפרעות בתנועה ועוד. זאת ועוד, ההשפעות המתמשכות של תרופות אלה על מערכת העצבים של ילדים לאורך זמן אינן ידועות. למרות שטיקים הם תופעה נוירולוגית, נמצא במחקרים רבים במבוגרים ובילדים ומתבגרים שטיפול התנהגותי-קוגניטיבי משפר טיקים. מחקר מטא-אנליזה, שבחן תוצאות שיפור של טיפולים התנהגותיים מצא שCBIT "התערבות התנהגותית מקיפה" הוא הטיפול היעיל ביותר בילדים ומתבגרים. מחקר שהתנהל בבית החולים דנה דואק במרכז הרפואי סורסקי ע"י ד"ר שרון צימרמן ברנר, ד"ר לילך רחמים, ד"ר מיכאל רוטשטיין וחוקרים נוספים מצא שCBIT הביא לשיפור ניכר בטיקים, בחרדה ולעלייה בביטחון העצמי. ממצאים אלו מאוד מעודדים שכן ילדים שסובלים מטיקים מדווחים לעיתים קרובות שטיקים גורמים למצוקה וחרדה. הטיקים עצמם יכולים לגרום כאב ולהסיח את הדעת, אך חלק מהילדים הסובלים מהפרעת טיקים כרונית, מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז היפראקטיבית (ADHD), חרדה חברתית, דאגנות יתר או הפרעת חרדה כללית ומסימפטומים אובססיביים-כפייתיים.

CBIT מתמקד בהפחתת הטיקים ובהפחתת תחושות לחץ ומתח. מעבר למחקר שנערך במרכז סוראסקי, שני מחקרים נוספים שנערכו באירופה וכללו עשרות ילדים ומתבגרים דיווחו ש- CBIT היה יעיל יותר מטיפול פסיכו-חינוכי תמיכתי. שני המחקרים הללו עקבו אחר הילדים שהשתתפו במחקר ומצאו שהישגי הטיפול נשמרו עד שנה מסיום הטיפול. עוד הם מצאו שילדים שהשתפרו דיווחו על שיפור בתפקוד בבית-הספר ועל שיפור בחוויית איכות החיים.

טיקים, חרדה, קשיי ויסות, OCD (טורדנות כפייתית או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית) הם קשיים נפוצים אצל ילדים. חלק גדול מהילדים לא מקבל טיפול בכלל וטיפול יעיל לבעיה בפרט. בין הגורמים לכך שילדים אינם מקבלים טיפול כוללים נגישות של מטפלים מומחים. על מנת לנסות ולתת מענה לילדים ולמבוגרים כאחד, ד"ר לילך רחמים הקימה את האתר CBTEAMATHOME. באתר תכניות התערבות בעזרה עצמית או בעזרת מטפלים שמלווים את התכניות האינטרנטיות. כך, נחסכת המתנה ומצטמצמות עלויות ויותר מכך, מגיעים למקום מקצועי המומחה בטיפול CBT.

לפני שלושה חודשים החל מחקר בחסות ארגון סנדרום טורט בישראל (אסטי) בשיתוף פעולה עם המרכז הבינתחומי הרצליה, ובאישור וועדת האתיקה של בית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה. המחקר בוחן את ההשפעה של CBIT על ילדים ומתבגרים. החידוש של המחקר הוא שההתערבות נערכת בליווי מינימלי של מטפלים והילדים וההורים לומדים ומתרגלים שיטות CBT בעזרת תכניות לעזרה עצמית באינטרנט. במחקר, ילדים (גילאי 7-17) עם הפרעת טיקים כרונית או תסמונת טורט מקבלים (על סמך חלוקה מקרית)CBIT  באינטרנט או ממתינים (תשעה שבועות). תקופת ההמתנה מקבילה למשך ההתערבות CBIT באינטרנט. לאחר תשעה שבועות פסיכולוג מומחה שאינו יודע האם הילד או הילדה קיבלו CBIT או המתינו חוזר ומעריך את מצבם הרגשי ואת חומרת הטיקים של משתתפי המחקר. ההמתנה והחלוקה המקרית לתנאי המחקר מאפשרת בחינת יעילות  CBITלעומת אי מתן CBIT. לאחר ההערכה בתום תשעה שבועות, גם הילדים שהמתינו מתחילים לקבל CBIT באינטרנט. תכנית CBIT אינטרנטית כוללת יחידות אשר בנויות כמפגש וירטואלי. בעזרת סרטוני וידאו, טקסט מאויר, דפי עבודה, שאלונים ונגני שמע, נלמדות השיטות של CBIT מהבית.

באתר CBTEAMATHOME  תמצאו תכניות לטיפול בטיקים אצל מבוגרים, לטיפול בOCD- חרדה, חרדת טיסה וחרדה חברתית במבוגרים ובילדים בעזרת הורים- תכניות לחרדה חברתית, OCD, פחדים וחרדות של ילדים, אילמות סלקטיבית, אנקופרזיס, וקשיים בוויסות רגשי והתפרצויות כעס.

פנו ל- CBTEAMATHOME– טיפול CBT באינטרנט ועזרו לעצמכם ולילדיכם להרגיש יותר טוב

תמונה: PIXABAY

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

תגובה אחת

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*