הקשר בין לחץ והשמנה

הקשר בין לחץ והשמנה

סטרס והשמנה… מה הקשר? מהי הסיבה הנפוצה ביותר של הרבה המחלות? אנחנו עם לחוץ…

מה מבדיל בין האדם המודרני לאדם מלפני 60 שנה? הרי יש לנו אותו מבנה הגוף, אותן מערכות פנימיות, אותו המוח. מה שהשתנה זה תנאי הסביבה – אנחנו חיים בקצב הרבה יותר מהיר, שוטף אותנו זרם תקשורתי מגוון ובלתי פוסק, אנחנו רודפים אחרי הזמן כדי להספיק כמה שיותר, להשיג כמה שיותר, להגיע כמה שיותר גבוה. כל זה לצד הזנחה של הצרכים הפיזיים והרגשיים שלנו, תוך חיפוש פתרונות קלים, זמינים ומהירים כדי להזין את הגוף, לשמור על בריאות ולרפא מחלות. וכל זה נכון גם בתל אביב, קריית שמונה ודימונה, גם אצל אנשי עסקים מובילים וידועים, אצל אנשי ספורט מצליחים, וגם אצל משפחות הכי טובות.

ומה הבעיה? מה רע באורח החיים שכזה?

הבעיה שהגוף לא בנוי לחיות במצב של סטרס כרוני. ולא משנה האם זה סטרס נפשי, כמו לדוגמה אצל אנשי עסקים, או סטרס גופני, כמו למשל אצל ספורטאים, עקב אימונים אינטנסיביים ופציעות מרובות. במצב של סטרס (או דחק בעברית) בגוף מתרחשים תהליכים הורמונליים שגוררים אחריהם שרשרת תגובות ברוב מערכות הגוף. הפרשת יתר של הורמוני סטרס כמו אדרנלין, נור-אדרנלין, קורטיזול ואלדוסטרון לאורך זמן משבשת תפקוד תקין של מערכות הגוף השונות. לדוגמה – רמות עודפות של קורטיזול לאורך הזמן גורמות בין היתר לתחושה של תאבון מוגבר, עלייה ברמות סוכר ולחץ הדם. בהמשך מגיע השלב של השמנה עם הצטברות שומן בעיקר באזור הבטן. מצב שכזה פשוט מזמן את הגעתו של מחלת הסוכרת. בנוסף ישנה ירידה ברמות האנרגיה הכללית ובדחף המיני, בעיות זיכרון ועוד.

סטרס מתמשך, פיזי ונפשי, הוא הגורם הראשוני והמשותף למחלות לב וכלי הדם, מערכת העצבים, מחלות אוטו-אימוניות, מחלות שונות במערכת העיכול, הפרעות הורמונליות ומחלת הסרטן. ברמה הכמעט מידית סטרס פוגע בעמידות של מערכת החיסון מפני זיהומים שונים.

איך ניתן לזהות נוכחות של סטרס? כאבי ראש ומגרנה ללא סיבה ברורה, נדודי שינה, כיבים במערכת העיכול, יתר לחץ דם, כאבי גב, דלקות שונות בגוף, מעי רגיז, אסטמה, הצטננויות תכופות, דופק מואץ, הפרעות הורמונליות, עצבנות יתר, הפרעות אכילה, דיכאון – אלו סימנים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים המעידים על סטרס כרוני.

נשמע מוכר?!  לא להתייאש!

אפשר לסובב את הגלגל לאחור! שינוי אורח החיים יכול בהחלט להוריד עומס פיזי ורגשי, לשפר את מצב הבריאות ולמנוע מחלות עתידיות. כדי להוריד עד למינימום את ההשפעות השליליות של הסטרס הכרוני כל מה שאתם צריכים זה לדאוג לתזונה בריאה, סדר יום נכון, פעילות גופנית סדירה ומצב נפשי מאוזן.

אבל הכי חשוב – להחליט שאתם מוכנים לשפר את מצבכם.

טיפ קטן לדרך – התרגלו לאכול ארוחת בוקר מגוונת ומזינה לפני שיוצאים מהבית. כך הבטיחו התחלה מצוינת ליום שלכם.

הכותבת:  מרינה קוזמוקו – תזונאית בחברת run to success 

מאת:

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*