מערכת גשמים עוצמתית פוקדת את אשדוד, והעירייה העלתה את רמת הכוננות לדרגה 2 לקראת המשך המשקעים. במהלך הבוקר ירדו בעיר 91 מ"מ של גשם, מתוכם כ-60 מ"מ בתוך שעה וחצי בלבד. מדובר בכמות חריגה בפרק זמן קצר במיוחד, המציבה את מערכות הניקוז העירוניות בפני אתגר משמעותי.
למרות עוצמת המשקעים, על פי נתוני העירייה, 99% מהרחובות והצירים בעיר נותרו פתוחים לתנועה, ובשלב הדיווח לא נרשמו אירועים חריגים. צוותים רבים ממשיכים לפעול ברחבי אשדוד כדי לתת מענה למפגעים ולהיערך להמשך המערכת החורפית.
מאות רחובות, אלפי קולטנים ואתגר תפעולי מורכב
אשדוד היא אחת הערים הגדולות בישראל, וההתמודדות עם אירועי גשם קיצוניים מחייבת היערכות בהיקפים משמעותיים. בעיר כ-625 רחובות, יותר מ-11,000 קולטני ניקוז וכ-150 קילומטרים של תשתיות הולכה תת-קרקעיות.
לצד התשתיות העירוניות, אשדוד מתאפיינת גם במרחב טבעי הכולל נחל, דיונה וחופי ים, המחייבים התייחסות מיוחדת בימי סערה.
צוותי הביטחון העירוני, הפיקוח העירוני, פיקוח החניה, השיטור העירוני, מנהלות הרובעים וצוותי עבודה נוספים פרוסים ברחבי העיר. הצוותים מסיירים בשטח, עוקבים אחר התפתחות מזג האוויר ופועלים למתן מענה מהיר בהתאם לצורך.
0

0
ושוב חוזר הוויכוח: מי אשם בהצפות?
כמעט בכל חורף חוזר באשדוד אותו דיון מוכר. הגשם מתחזק, הצפות נקודתיות מופיעות, ומיד מופנות אצבעות מאשימות לעירייה, לראש העיר ולראש מינהל התפעול. אלא שאולי הגיע הזמן להתבונן במציאות בצורה מפוכחת יותר.
צריך לומר את הדברים בצורה ברורה: אף עירייה, אף ראש עיר ואף מנהל תפעול אינם יכולים להבטיח מניעה מוחלטת של הצפות כאשר כמויות חריגות של גשם יורדות בפרק זמן קצר כל כך. אפשר להיערך, לנקות קולטנים, לתחזק תשתיות, לשפר מערכות ניקוז ולהציב צוותים בנקודות מועדות, אבל אי אפשר לשלוט בעוצמת המשקעים או להבטיח שכל טיפת מים תתנקז בזמן.
גם למבנה הטופוגרפי של אשדוד יש משמעות בהתמודדות עם אירועי גשם קיצוניים. כאשר עשרות מילימטרים של גשם יורדים בתוך זמן קצר, יכולת הקליטה וההולכה של מערכות הניקוז עלולה להגיע לקצה גבול היכולת שלה.
האם אפשר לשנות את המצב באמצעות השקעות עתק בתשתיות? ייתכן שניתן לצמצם חלק מהסיכונים באמצעות שדרוגים משמעותיים, אבל שינוי מקיף של מערכות הניקוז וההולכה הקיימות עלול להיות כרוך בהשקעות של מאות מיליוני שקלים ואף יותר, לצד עבודות ממושכות, חסימות כבישים ופגיעה בשגרת החיים של התושבים.
השאלה היא אם השקעה בסדר גודל כזה, שנועדה לתת מענה לאירועי קיצון המתרחשים מספר ימים בשנה, היא אכן הפתרון הנכון מבחינה ציבורית וכלכלית. זו שאלה שראוי לבחון באופן מקצועי, ולא להכריע בה בכל פעם מחדש באמצעות תמונה של רחוב מוצף ברשתות החברתיות.
0

0
במקום לחפש אשמים, הגיע הזמן לדבר על הנפגעים
אבל ההבנה שלא ניתן למנוע כל הצפה אינה פוטרת את הרשות המקומית מאחריות כלפי התושבים שנפגעים ממנה. עבור בעל עסק שהמים חדרו לחנות שלו, עבור משפחה שרכושה ניזוק או עבור נהג שרכבו נפגע, הדיון על כמויות המשקעים ועל יכולת מערכות הניקוז הוא משני. מבחינתם הנזק ממשי, ההוצאה הכספית כואבת ולעיתים גם ההתמודדות מול חברות הביטוח והגורמים האחראים הופכת למסע מתיש. וכאן בדיוק יכולה עיריית אשדוד לייצר שינוי משמעותי.
במקום להבטיח שלא יהיו הצפות, הבטחה שאיש אינו יכול לעמוד בה באופן מוחלט, אפשר לקדם מנגנון עירוני ברור, נגיש והוגן לפיצוי נפגעי הצפות. מנגנון שיבחן את הנזקים במהירות, יקבע קריטריונים שקופים ויאפשר סיוע או פיצוי ללא מסלול בירוקרטי מתיש וללא המתנה מיותרת, בכפוף להסדרה תקציבית ומשפטית מתאימה. זו יכולה להיות בשורה אמיתית לתושבים. לא עוד ויכוח אינסופי בשאלה מי אשם בגשם, אלא התמקדות בשאלה כיצד מסייעים למי שנפגע ממנו.
כוננות 2: היערכות מתוגברת לקראת שעות הבוקר
בינתיים, העירייה ממשיכה בהיערכות לקראת המשך מערכת המשקעים. בהערכת מצב שהתקיימה הערב הוחלט להכריז על רמת כוננות 2, וצוותי העירייה ממשיכים לפעול בשטח.
על פי תוכנית ההיערכות, בשעה 05:00 לפנות בוקר תחל פריסה של כוחות מתוגברים ברחבי העיר, במטרה לאפשר תגובה מהירה לכל תרחיש שעלול להתפתח בעקבות המשך הגשמים.
צילום: ארכיון
0
0
























