מאבק בינלאומי באלימות נגד נשים

מאבק בינלאומי באלימות נגד נשים

תופעת האלימות כלפי נשים מונחת על סדר היום הציבורי באופן תדיר ויש להילחם למיגורה. החודש מציינים את המאבק באלימות נגד נשים ומועצת נשים אשדוד, יחד עם המרכז להורות, מקיימים סדרה של מפגשים עם נשים במטרה להגביר את המודעות לנושא.

"אמא-ילדה", הסרט החושף את סיפורן של הסבתות והאימהות שנמכרו לנישואין בגיל צעיר, עוד לפני שקיבלו וסת ראשונה…, הוקרן השבוע בהקרנה מיוחדת לרגל יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים המצוין החודש, ביוזמתה של גב'  אהובה עמרם יועצת ראש העיר לקידום מעמד האישה בעיריית אשדוד. הסרט שופך אור על תופעת הנישואים בגיל צעיר ומתערבבים בו בכי, צחוק, כעס, התרגשות, עצב וסערת רגשות, כפי שחוו והגיבו כ-100 נשים אשר השתתפו בהקרנה המיוחדת. אחת מגיבורות הסרט, אישה בת 90 שנים שנותרה אלמנה מנישואים לבעלה שהיה מבוגר ממנה ב-50 שנה, עדיין לא סולחת ולא שוכחת. "אם אזכור, אשתגע" היא אומרת ומטילה את האחריות לנעורים שנגזלו ממנה ואת המעשה שהיה מבחינתה אונס מתמשך, על אביה שהשיא אותה בגיל שש לאחר שהתייתמה מאמה ועל בעלה.

בדברי הפתיחה מסרה אהובה נתונים כואבים על תופעה זאת וציינה "כי זוהי תופעה שאופיינית, לצערנו, לא רק למדינות העולם השלישי אלא קיימות גם אצלנו במדינת ישראל בקרב קהילות מסוימות וקהילות סגורות. החוק הישראלי הגביל את גיל הנישואים מגיל 18 ואילך כך שנישואים מתחת לגיל זה הם עבירה אזרחית, אך מעבר לכך, לנישואים בגיל צעיר, חמש, שש, 10, 12 ואפילו 15 יש השלכות ונזקים על הזוג הצעיר. בגיל זה הנוער מתמודד עם צרכים אישיים ואינו כשיר להתמודדות עם נישואים. קיימת פגיעה  נפשית, כלכלית כמו גם גופה הצעיר של האישה שאינו בנוי להריון, לידה וטיפול בתינוק".

הסרט, בהשתתפות נשים בגיל 80 ויותר שהזיכרונות שלהן היו קשים וחלקן חוו זאת כהשפלה מתמשכת, מראה את סיפורן הכואב של הנשים – מהן אשר נלקחו בהבטחה שהולכים לעשות להן חגיגה עם שמלה חדשה ומהן שהוצאו בכוח ממגרש המשחקים בגיל צעיר ונמסרו לגברים מבוגרים מהן, חלקן בפער של 40 ו-50 שנה. בתוך הקהל היו נשים שבעצמן נישאו בגיל צעיר ובנות ונכדות שהסיפור עבורן היה קשה לצפייה, מטלטל ועורר תגובות רגשיות חזקות. יחד עם זאת מסע חייהן של ארבע הנשים מכל העדות, היה מרתק, עוצמתי ומעורר השראה, הפורש וחושף את חייהן באומץ לב. הסרט נוגע ללב בפשטותו ובחשיפה המדהימה של הנשים שסיפרו על ילדות עשוקה ועל מגרש משחקים ממנו נלקחו כדי להיות שפחה ואשה מוכה גם ע"י חמותה במשפחת בעלה. הנשים המדהימות ומעוררות השראה סיפרו את סיפורן בעידודן ובתמיכתן של הבנות והבנים דור שני שגם הוא נפגע והושפע, כמו אותה בת שגם עליה כפו להתחתן עם גבר זר והמודל של אימא כנועה שימש לה דוגמה… הסרט שופך אור על תופעה של נישואים בגיל צעיר גם היום במגזרים ובקהילות שונות, הרואות בכך מעשה חוקי וראוי גם אם יש בכך פגיעה פיזית ונפשית, שלא לדבר על חוסר בשלות נפשית ופיזית, פגיעה כלכלית וכמובן עבירה על חוקי מדינה.

לאחר הקרנת הסרט התקיים דיון סוער ופורה על תופעת הנישואים בגיל הצעיר. חלק מן הנשים בקהל ציינו שזוהי תופעה תרבותית מקובלת ונורמטיבית והייתה אופנית לאותה תקופה. עמרם סיכמה את האירוע וציינה שגם אם הייתה זאת נורמה עדתית, תרבותית וגם אם ישנן נשים שקיבלו את גזירת הגורל וחיו עם בעל חיים טובים במיוחד כשהיו באותו גיל, עדיין זוהי אלימות גם אם היא עטופה באריזה של ערכים ונורמות דתיות, חברתיות תרבותיות. "נישואין בגיל צעיר, לרוב, הם פשע ואונס גם אם הכלה-האישה השלימה ושוכנעה כי זה לטובתה" אמרה וסיימה בהדגישה כי אין לוותר על חלומות. "בכל גיל, חלומות חייבים להגשים".

במרכז הורות ברובע י"ב תתקיים הרצאה נוספת, "לא תאנסו אותי עוד", המביאה את  סיפורן של 22 נשים אשר הסכימו להיחשף ולספר על אונס שעברו, חלקן ע"י בני משפחה, חברים שהכירו ואפילו ע"י אביהן. פרטים במרכז להורות או במועצת נשים.

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*