"בורא מאורי האש"

"בורא מאורי האש"

מבט על אור ואש במעגל החיים-חגים היהודי. האש והאור נמצאים במרכזה של התרבות היהודית והם מופיעים במרכזם של טקסים חילוניים ודתיים: משולחן השבת, נרות השבת ונר ההבדלה, דרך סמלי החגים ועד הלהבה המסמלת את נשמתו של אדם בנרות הזיכרון.

התערוכה החדשה במוזאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן באשדוד בוחנת את השימוש באור ואש במחזור החיים-החגים היהודי ומציגה סוגיות של הארה פיזית ורוחנית בתרבות היהודית. בין הפרטים המוצגים:  נרות שמן עתיקים, מחזיק לנר הבדלה מגרמניה מהמאה ה-18, זוג פמוטים מתקופת מלה"ע הראשונה שהוטמנו בחצר הבית ועוד.

התערוכה מתקיימת לזכרה של יעל ויזל ז"ל – אוצרת המוזאון שנפטרה בפתאומיות במהלך עבודתה על התערוכה.

פתיחת התערוכה: יום שלישי ה-16 באפריל, במוזאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן באשדוד. נעילה: מרץ, 2020

האש והאור נמצאים במרכזה של התרבות היהודית והם מופיעים במרכזם של טקסים חילוניים ודתיים: משולחן השבת, נרות השבת ונר ההבדלה, דרך סמלי החגים ועד הלהבה המסמלת את נשמתו של אדם בנרות הזיכרון. ביום שלישי ה-16 באפריל תפתח במוזאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן התערוכה "בורא מאורי האש" הבוחנת את השימוש באור ואש במחזור החיים-החגים היהודי ונוגעת בסוגיות של הארה פיזית ורוחנית בתרבות היהודית.

בתערוכה מוצגים כ-100 פריטים, החל מנרות שמן עתיקים באדיבות רשות העתיקות, דרך פריטים מסורתיים עם סיפורים אישיים ועד מוצגים אמנותיים עכשוויים וקונספטואליים. בין הפריטים: מחזיק לנר הבדלה מגרמניה מהמאה ה-18, באדיבות היכל שלמה; תצלומים מארכיון בית התפוצות וביניהם תיעוד נשים מדליקות נרות שבת בבית כנסת ארעי מ-1989; פריטים אישיים כזוג פמוטים מתקופת מלה"ע הראשונה שהוטמנו בחצר הבית, פמוטים מזעריים לנשיאה בכיס ומפית שבת רקומה עם נרות ממקדוניה שהוסתרה בשואה.

כמו כן, התערוכה כוללת אינטרפרטציות עכשוויות של מעצבים לחפצי פולחן המכילים את האור דוגמת טבעת פמוטי שבת, חנוכיית חוגה, שרשרת-זיכרון, אובייקט לנר זיכרון, תצלומים מרהיבים ועבודות וידאו בנושא האור והאש ועוד. בנוסף, לקראת התערוכה הוזמנו סטודנטים משנה א' בקורס אביזרי לבוש במרכז האקדמי ויצו חיפה, להגיב לסוגיית האש ומשמעותה האישית עבור כל אחד מהם ואובייקטים מתוך עבודותיהם משולבות  גם הן בתצוגה.

במבט אל התרבות היהודית ועל מעגל החיים ומחזור החגים היהודי ניתן למצוא את האור והאש במרכזם של טקסים דתיים וחילוניים. משולחן השבת, נרות השבת ונר ההבדלה, דרך חנוכיות ולפידים של חג החנוכה, ביעור החמץ של חג הפסח, מדורות ל"ג בעומר, או הלהבה המסמלת את נשמתו של אדם בנרות הזיכרון, הופכת האש מוטיב חוזר, פיזי וסימבולי, המלווה את האדם. הכלים המכילים את האש והתצורות השונות בהן היא מקבלת ביטוי במועדים השונים משמשים אמצעים להפצת הלהבה, כאשר בנוכחותה הקסומה היא מניעה את רגשות המתבונן ומעוררת למחשבה על התרבות, על המקום ועל האור שבאדם פנימה.

גם הסיפור המקראי אודות בריאת העולם מתחיל בהפרדה בין חושך לאור: "וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: יְהִי אוֹר, וַיְהִי־אוֹר", וביצירת המאורות  – השמש והירח – המאפשרים אוריינטציה במרחב ובזמן: "וְהָי֤וּ לְאֹתֹת֙ וּלְמ֣וֹעֲדִ֔ים וּלְיָמִ֖ים וְשָׁנִֽים". בהיסטוריה של התפתחות האדם נחשבת נקודת הזמן בה הוא גילה את האש והחל לביית אותה כנקודת מפתח ביצירתה של תרבות.

התערוכה נפתחת ונסגרת במשפט המיוחס לרב קוק (למרות שלא ידוע מי באמת טבע אותו): "צריך שכל איש ידע ויבין, שבתוך תוכו דולק נר, ואין נרו שלו כנר חברו, ואין איש שאין לו נר. וצריך שכל איש ידע ויבין, שעליו לעמול ולגלות את אור הנר ברבים, ולהדליקו לאבוקה גדולה ולהאיר את העולם כולו."

תערוכה זו מתקיימת לזכרה של יעל ויזל ז"ל – אוצרת המוזאון, שנפטרה בפתאומיות במהלך עבודתה לקראת התערוכה – שגילתה את אורה ברבים, האירה את סביבתה, וכבתה הרבה יותר מדי מוקדם.

אוצרת: יעל ויזל ז"ל  |  ליווי אוצרותי: מירב רהט  |  עיצוב התערוכה: ליסה בלכמן  |  ניהול והפקה: מירה לוי.

פתיחת תערוכה יום ג' ה-16 באפריל 2019 בשעה 18:30  |  נעילה: מרץ 2020.

ימים א, ג, ד, ה 9:00-16:00  |  יום ב 9:00-20:00  |  יום ו' ושבת 10:30-13:30.

המוזאון לתרבות הפלשתים ע"ש קורין ממן, רח' השייטים 16 אשדוד | 08-6224799  |  אתר המוזאון:  www.phcm.co.il  |  בפייסבוק: המוזאון לתרבות הפלשתים

מחיר כניסה למוזאון: 25 ₪ לתושבי אשדוד, 30 ₪ למבקרים מחוץ לעיר  |  מחירים מוזלים לגמלאים, סטודנטים ונכים  |  בחול המועד פסח (21-25/4): כניסה ללא תשלום בחסות בנק הפועלים.

צילום: דורון בכר

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*